Cultuur Café
Iedere eerste en derde zondagmiddag van de maand bent u van 14.00 tot 17.00 uur welkom in ons Cultuur Café in de Taveerne. De eerste zondag staat in het teken van kunst, literatuur en proeverijen. De derde zondag is er muziek. Entree is - tenzij aangegeven - gratis, aan het eind van de middag gaan we met de pet rond.

Eerder in Cultuur Café

Zondag 17 december
Met een vijand als bondgenootOp zondag 17 december 2017 geeft Erwin José, vrijwilliger bij KunstFort Asperen, een lezing over de bouw van de waterlinie en de forten, over hun ontwerpen, ligging, militaire, strategische doelen en geografie. De lezing start om 14.30 uur en duurt, met pauze, tot ongeveer 16.30 uur. Entree is gratis. 

Gedurende de 16de eeuw werd gezocht naar een defensievorm om de vijand buiten de grenzen te houden: dat werd water! Diverse strijdkrachten die Holland wilden binnenvallen werden tegengehouden, bijvoorbeeld bij de defensieve stellingen die werden opgeworpen in Utrecht, in de Gelderse Vallei en het stroomgebied van de Vecht en Vaartse Rijn. In 1589 ontstaat het concept Waterlinie als Prins Maurits door het land trekt en vaststelt dat water ook een vriend kan zijn. Rivieren als de Maas, Waal, Merwede en Rijn vormen t/m de Tweede Wereldoorlog een belangrijke barrière. Sinds de 19de eeuw weten we dat de Waterlinie een ‘dood’ weermiddel is; de stenen forten, de sluizen en waterwegen bieden geen flexibele manier van verdediging. 

Er is steeds meer belangstelling voor de vestingwerken en linies in Nederland, een uniek stukje Hollandse verdediging. Welke fysische en geografisch factoren speelden een rol bij de waterlinie? Hoe zat de infrastructuur in elkaar, welke invloed had de natuur en het klimaat, en het falen van mensen en middelen? Erwin José vertelt er alles over tijdens dit Cultuur Café in de Taveerne van KunstFort Asperen. 

Zondag 19 november 
Cultuur Café met flamencogitarist Kambiz AfshariOp zondag 19 november treedt flamencogitarist Kambiz Afshari tussen 14.00 en 17.00 uur op in de Taveerne van KunstFort Asperen. Entree is gratis. 

Kambiz Afshari studeerde aan het Rotterdams Conservatorium Codarts bij gitaarmeester Paco Peña. Om zich verder in de flamenco te verdiepen maakte hij meerdere reizen naar Andalusië en verbleef hij daar langere tijd (o.a. één jaar Fundación Cristina Heeren in Sevilla).

Tijdens en na zijn studie deed hij artistiek onderzoek naar enkele zangvormen in flamenco, hij componeerde en arrangeerde flamencomuziek voor strijkersensembles en voor koor en hij maakte vele transcripties van flamencomuziek. Kambiz speelt niet alleen, hij geeft ook lezingen en colleges over flamenco.

Als flamencogitarist is hij zowel actief als solist als begeleider van dans en zang.Zondag 5 november
De geplande lezing 'Met een vijand als bondgenoot' kon wegens omstandigheden helaas geen doorgang vinden. Zondag 15 oktober
Muziek door ‘van Hemel en Hel’Op zondag 15 oktober - tussen 14.00 en 17.00 uur - treedt het duo 'van Hemel en Hel' op in de Taveerne van KunstFort Asperen. Polderfado, country, folk en zelfs punkinvloeden. Muzikale kleinkunst met tweestemmige zang, gitaar, diverse fluiten, klarinet en een doedelzak. Entree is gratis. 

‘Van Hemel en Hel’, dat zijn Helga Buitelaar en Johan van Drunen uit Gorinchem en Willemstad. Het rauwe en ongepolijste van Johan wordt aangevuld met de geschoolde muzikale kwaliteiten van Helga. En dat levert een eigenzinnig geluid op. Verschillende muziekstijlen worden gecombineerd: polderfado, country, folk, wereldmuziek en zelfs punk. De teksten zijn van beiden, zonder uitzondering in het Nederlands. Ze gaan over levenslust en liefdesleed, wereldproblemen, dagelijkse ergernissen en sentiment.

Helga studeerde als klassiek fluitiste af aan het conservatorium van Rotterdam. Ze geeft les op een aantal scholen in de regio Gorinchem en bestiert haar eigen Zangwerkplaats. Ze zingt in ‘Janis’ Pearls’ (een Janis Joplin tribute-band) en in ‘Skinansie’ (een Skunk-Anansie tribute-band). Veel van haar eigen (Nederlandstalig) werk brengt ze met haar eigen folkrockband ‘de Vliering’. Ook is ze als zangeres-fluitiste-doedelzakspeelster actief in ‘Johnnymen’ (JHNNMN).

Johan is drummer en gitarist. Als drummer is hij actief in ‘de Vliering’ en in ‘Skinansie’. Daarnaast drumt hij in een bluesband en heeft hij een rock-improvisatietrio, ‘Stooom’ genaamd. Zijn Nederlandstalige werk krijgt plek in zijn band ‘Johnnymen’ (JHNNMN) waarin hij gitaar speelt en zingt.

In ‘Van Hemel en Hel’ brengen Helga en Johan samen hun zelfgemaakte liedjes in kleine vorm. Johan speelt gitaar en zingt, Helga zingt, speelt dwarsfluit en doedelzak.

Zondag 1 oktober
Argentijnse tango en folklore door duo Montens - GeurtsHet duo Montens - Geurts treedt op in de Taveerne van KunstFort Asperen. Een passievol repertoire van Argentijnse tango en folkore. En een dansvloer!

Evelyne Montens is geboren in het noorden, maar heeft een zuidelijk hart. Ze geeft haar eigen interpretatie aan de hartverscheurende tangoliederen die ze ontdekte in de milonga's. Vincent Geurts is een klassiek gitarist die altijd geïnspireerd is door Braziliaanse muziek, Atahualpa Yupanqui en Astor Piazzolla.

Het duo Montens - Geurts bestaat sinds het voorjaar van 2014 en biedt een passievol en dansbaar repertoire van Argentijnse tango en folkore. Vorig jaar presenteerden zij hun eerste CD 'Recuerdos de la línea A'.


Zondag 3 september
Cities of Glass
Entree €5,- per locatie


Foto © Ben Deiman

Het Cultuur Café op zondag 3 september staat in het teken van ‘Cities of Glass’, de internationale glastentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum Leerdam en KunstFort Asperen. Met om 14.00 uur een demonstratie in de glasblazerij en om 15.30 uur een rondleiding bij de tentoonstelling in het fort. 

‘Cities of Glass’ is een manifestatie en een serie exposities over de synergie en kruisbestuiving tussen de Nederlandse, Boheemse en Venetiaanse glaskunst en glasblaastechnieken. Van 24 juni t/m 9 juli hebben kunstenaars en ontwerpers – bekende namen als Berend Strik, Hans van Bentem, Anne Wenzel en Christien Meindertsma – samengewerkt met de wereldtop van meesterglasblazers. De nieuwe werken die zij maakten zijn t/m 24 september 2017 te zien in KunstFort Asperen. 

Het Cultuur Café start om 14.00 uur bij de glasblazerij van het Glasmuseum met een demonstratie en toelichting door Geir Nustad, Daniëlle Boterkooper, Michelle Veldman en David Beliën. Vervolgens gaat het Cultuur Café verder in KunstFort Asperen waar Joyce Dunki Jacobs – projectmanager van ‘Cities of Glass’ – om 15.30 uur een rondleiding geeft.

Entree is €5,- per locatie, (losse) kaartjes zijn op deze dag te koop aan de deur van de glasblazerij en het KunstFort. Toegang glasblazerij is gratis met Museumkaart.


Glasblazerij
Zuidwal in het centrum van Leerdam
4141 BE Leerdam
        KunstFort Asperen
Langendijk 60 
4151 BR Acquoy


Zondag 20 augustus 
Dansen met TriANGOSoms bedachtzaam, soms energiek, altijd met de passie die de tango kenmerkt. TriANGO speelt en zingt stukken uit de meer dan honderdjarige geschiedenis van de tangomuziek. Kom heerlijk dansen op zondag 20 augustus tussen 14.00 en 17.00 uur bij het Cultuur Café van KunstFort Asperen. 

Het ensemble TriANGO bestaat uit Fransje van Dongen (zang en fluit), Dick Schievink (zang en mondharmonica) en Hans Oerlemans (gitaar en arrangementen). Fransje en Hans waren ooit de eerste musici die bij het Cultuur Café optraden, en ook Dick speelde al eerder in de Taveerne. Nu treden ze samen op als TriANGO. Gepassioneerde muziek en heerlijke hapjes en drankjes bij KunstFort Asperen.  

Zondag 6 augustus
Cities of Glass
Entree €5,- per locatie


Foto © Ben Deiman

Het Cultuur Café op zondag 6 augustus staat in het teken van ‘Cities of Glass’, de internationale glastentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum Leerdam en KunstFort Asperen. Met om 14.00 uur een demonstratie in de glasblazerij en om 15.30 uur een rondleiding bij de tentoonstelling in het fort. 

‘Cities of Glass’ is een manifestatie en een serie exposities over de synergie en kruisbestuiving tussen de Nederlandse, Boheemse en Venetiaanse glaskunst en glasblaastechnieken. Van 24 juni t/m 9 juli hebben kunstenaars en ontwerpers – bekende namen als Berend Strik, Hans van Bentem, Anne Wenzel en Christien Meindertsma – samengewerkt met de wereldtop van meesterglasblazers. De nieuwe werken die zij maakten zijn t/m 24 september 2017 te zien in KunstFort Asperen. 

Het Cultuur Café start om 14.00 uur bij de glasblazerij van het Glasmuseum met een demonstratie en toelichting door Josja Schepman, David Beliën en Marinke van Zandwijk. Vervolgens gaat het Cultuur Café verder in KunstFort Asperen waar Joyce Dunki Jacobs – projectmanager van ‘Cities of Glass’ – om 15.30 uur een rondleiding geeft.

Entree is €5,- per locatie, (losse) kaartjes zijn op deze dag te koop aan de deur van de glasblazerij en het KunstFort. Toegang glasblazerij is gratis met Museumkaart.


Glasblazerij
Zuidwal in het centrum van Leerdam
4141 BE Leerdam
        KunstFort Asperen
Langendijk 60 
4151 BR Acquoy


Zondag 18 juni
Troubadour Theodora brengt smartlappen op KunstFort AsperenMet haar trekzak als maatje zingt ze haar levensliederen, zelf geschreven of geleend van anderen. Over groot en klein verdriet, over vreugde, liefde, ontrouw of ouderdom, soms met een dikke knipoog. Op zondag 18 juni treedt Theodora – de rooie bal - van 14.00 tot 17.00 uur op tijdens het Cultuur Café in de Taveerne. Theodora van den Wildenberg zingt over lief en leed, in de menigte van een festival of de beslotenheid van een huiskamerconcert, op straat of tijdens een themales op school. Gratis entree, vrije in- en uitloop. 

Dit Cultuur Café vindt plaats tijdens het Mooi Linieland weekend met tal van activiteiten op het fort.

 


Zondag 4 juni, 14.30 uur
Over vazen en verzamelen


Foto Erwin van Amstel 

Acht jaar geleden begon hij met 18 vazen, inmiddels zijn het er 102, gedecoreerd door 99 kunstenaars, tentoongesteld in de contrescarp van KunstFort Asperen. Frank van der Linden geeft op zondag 4 juni om 14.30 uur een rondleiding bij zijn verzameling ‘Stilleven’ tijdens het Cultuur Café. Rondleiding is gratis bij entreeticket fort van €6,-.

Van der Linden vroeg kunstenaars, vormgevers, fotograferen en architecten – waaronder Marc Mulders, Paul Panhuysen, Ria van Eyk, Koen Delaere en Linda Arts – om een door hem aangeleverde vaas te bewerken. Hij bezocht de kunstenaars op hun ateliers – soms wel 6 keer – om samen te zorgen dat de unieke vaas een succes zou worden. Tijdens het Cultuur Café vertelt Van der Linden leuke weetjes en alle ins en outs.

Bij de tentoonstelling verscheen het boekje STILLEVEN, met tekst van Saskia Monshouwer en foto's van Erwin van Amstel, het is voor €2,- te verkrijgen bij het fort. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 24 september 2017. 


Zondag 21 mei
Live pianomuziek in de Taveerne Romantisch en virtuoos, van klassiek tot jazz. Reinier van der Sandt speelt alle soorten muziek. Op zondag 21 mei treedt hij tussen 14 en 17 uur op in het Cultuur Café van KunstFort Asperen.

Klassiek, jazz, maar ook Ludovico Einaudi, Yiruma en Yann Tiersen; Reinier van der Sandt speelt het allemaal. Reinier studeerde orgel en piano aan het Utrechts Conservatorium waar hij les had van mensen als Theo Teunissen, Jan Jelmer, Johan van den Boogert en Gerard Andringa. Tegenwoordig geeft Reinier als reizende leraar pianoles bij mensen thuis en is hij pianist in Jazz Team. Daarnaast is hij organist in verschillende kerken in de Bilt en Bilthoven. 

Zondag 7 mei
Driemaal toon op KunstFort Asperen 


Erika DE Stercke tekent beelden met haar woorden en Elly Fuchs toont de stilte in geluid. De gedichten van Erika en het klassiek gitaarspel van Elly, vóór de drager van de derde toon, die van de tekening. Benieuwd naar wat dat wordt? Kom dan naar het Cultuur Café op zondag 7 mei.

Erika (1968) laat graag van zich horen op de vele poëziepodia. Elly (1952) speelt een groot deel van haar leven gitaar en legt met tekeningen haar belevenissen vast. Zij ontmoetten elkaar vorig jaar bij een optreden in 's-Hertogenbosch en besloten ter plekke samen te gaan werken.


Zondag 16 april
Spaans & Zuid-Amerikaans feest op KunstFort AsperenZang, dans en opzwepende gitaren. Celia Barradas Rivera, Abel Gomez en Jan van Leeuwen zorgen met hun Spaanse en Zuid-Amerikaamse folklore en flamenco’s voor een muzikaal feestje in de Taveerne tijdens het Cultuur Café op zondag 16 april, tussen 14 en 17 uur.

Celia Barradas Rivera studeerde klassieke muziek, moderne dans, Zuid-Amerikaanse folklore en flamenco in haar geboorteland Mexico, de Verenigde Staten en Nederland. Sinds 2004 werkt ze bij kunstencentrum De Kom. Ze verzorgt percussie- en dansworkshops voor kinderen en volwassenen op basisscholen en buitenschoolse opvang. Celia treedt regelmatig op als danseres, zangeres en percussionist.

Abel Gomez komt uit Santiago de Cuba en studeerde daar aan het Conservatorio ESteban Salas. Tegenwoordig woont hij in Utrecht en treedt hij regelmatig op als zanger en gitarist. Samen met Celia vormt hij het duo Son Candela. Jan van Lee
uwen - Juan el Holandes - speelt al een groot deel van zijn leven gitaar en heeft zijn hart verpand aan de flamenco. 
Jan van Vlijmen speelt al een groot deel van zijn leven gitaar en heeft zijn hart verpand aan de flamenco. 


Zondag 2 april, 14.30 - 17 uur

Vertelgroep Raconte op KunstFort AsperenBeethoven in Borneo, een indianenlegende over het zusje van de Steenreus en een Japans sprookje over voddenraper Gohej. Verhalen zijn van alle tijden en verhalen verbinden, dat laten de vertellers van Raconte zien en horen tijdens het Cultuur Café op zondag 2 april, van 14.30 tot 17 uur in de Taveerne. Inloop is vrij, maar wees op tijd, zodat je niets mist. 

Irene Bakker-Sterk, Wil Spronck, Anneke Kouwenhoven, Nathalie Kazdal, Saskia Bangma en Janny Cok vormen samen Raconte, een vertelgroep die sinds anderhalf jaar optreedt. Daarnaast zijn de vertellers ook individueel en in tweetallen actief. Op deze zondag brengt de groep een gevarieerd programma voor jong en oud met verhalen over ‘transformatie’, het thema van Wereldverteldag 2017. Over helden, reizen en avontuur, over personen die hun leven graag anders hadden gezien, over slimmigheden, positieve wendingen en vriendelijkheid. 

Zondag 5 maart, 14.30 uur
Toekomst in het verleden - Gerco Meijer over de uitdaging van renoverenIn de monumentenzorg draait het steeds minder om puur behoud. In ‘ere herstellen’ is niet voldoende, monumenten moeten gebruikt kunnen worden, zo worden ze bewaard voor de toekomst. Dat gold ook voor de renovatie van KunstFort Asperen. Gerco Meijer van bunkerQ vertelt erover tijdens het Cultuur Café op zondag 5 maart, om 14.30 uur in de Taveerne. Gratis entree. Gerco Meijer (bouwkundige) is samen met zijn vrouw Indira Zuljevic (architect) eigenaar van bunkerQ, een bureau voor erfgoedontwikkeling met veel ervaring in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf de start was bunkerQ betrokken bij de renovatie van KunstFort Asperen – ze stelden een masterplan op en namen het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding voor de aanpak van het grondwerk voor hun rekening – en buiten het fort werkten ze aan verschillende kleinere projecten, de Nissenhut bijvoorbeeld, de batterijschuilplaatsen aan de Meerdijk, ecologische (vleermuis)voorzieningen, zandbunkers en de restauratie van het bruggetje in de Asperense Polder.

Het gebruik van een gebouw is voor bunkerQ een belangrijk doel. Monumenten op zo’n manier aanpassen dat ze goed gebruikt kunnen worden, zonder dat de monumentale waarde van het gebouw wordt aangetast. Dat betekent soms dat het monument moet worden veranderd, een deel van het historisch materiaal verdwijnt om te zorgen dat het geheel kan blijven. Het is een uitdaging aan de architect en ontwerper om met gebruikmaking van nieuwe ingrepen het verhaal van het monument meer onder de aandacht te brengen. Hoe geef je opnieuw betekenis aan een betonnen bak? Hoe wordt iets wat gesloten was toch open? Moet iets altijd hersteld worden? 

Zondag 19 februari
Minstrel Season op KunstFort Asperen
Een groot succes op de BoerenFortFair en tijdens een eerder Cultuur Café, en daarom opnieuw bij KunstFort Asperen: Minstrel Season. Op zondag 19 februari treedt het folkduo tussen 14 en 17 uur op in de Taveerne. 

Minstrel Season is een jong folkduo uit Gorinchem en speelt een combinatie van eigen werk, traditionele folksongs en enkele covers. De sfeer doet soms denken aan de Middeleeuwen en de Keltische cultuur. De liedjes zijn doorgaans sfeeromschrijvingen, of zijn gebaseerd op oude folkverhalen.
Na de oprichting in maart 2015 heeft Minstrel Season al snel het debuutalbum ‘Dragon Rising’ uitgebracht. Op dit moment werken Roxanne Biesheuvel en Danny Kegel hard aan een nieuw album.
Minstrel Season speelde onder andere op het Gorcums Hippiefestival, Elftopia (BE) en de Archeon Midwinter Fair. Zondag 5 februari, 14.30 uur
Vleermuizen bij de Diefdijklinie
Door Liniewachter Wiegert Steen 


Foto door Wiegert Steen 

In KunstFort Asperen overwinteren grootoorvleermuizen, baardvleermuizen en watervleermuizen. Bijzondere dieren die hoge eisen stellen aan hun plek, het fort heeft een specifiek ‘grotklimaat’ waar ze het heerlijk toeven vinden. Ecoloog en fotograaf Wiegert Steen van de Liniewacht is net klaar met de jaarlijkse telling en vertelt tijdens het Cultuur Café op zondag 5 februari alle ins en outs over de vleermuizen langs de Diefdijklinie. 

Het gaat goed met de vleermuizen in KunstFort Asperen, het worden er ieder jaar wat meer. Het hele jaar door gebruiken de dieren het fort en wanneer ze een plek gevonden hebben voor de winterslaap hangen ze maandenlang ondersteboven aan het plafond. Met de klauwen aan hun achterpootjes hechten ze zich aan de wand. De meeste vleermuizen zijn heel honkvast en hangen elk jaar precies op dezelfde plek, ieder dier heeft zo z’n eigen voorkeur. 

Liniewachter Wiegert Steen weet alles over de vleermuizen die leven in het fort en in de groepsschuilplaatsen aan de Diefdijklinie. Hij vertelt, laat vleermuizenkasten, foto’s en filmpjes zien en neemt je mee over het fortterrein.

De Liniewacht is een groep vrijwilligers die zich sinds 2014 inzet voor de natuur en het landschap van de Diefdijklinie, onderdeel van de veel grotere Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Liniewacht onderhoudt, beheert en monitort unieke locaties van de Diefdijklinie. De forten en de tientallen groepsschuilplaatsen hebben niet alleen cultuurhistorische en landschappelijke waarde, maar ook een ecologische waarde. Door kleine aanpassingen in en om deze gebouwen kunnen vleermuizen hier nu ongestoord overwinteren. Elk jaar worden ze geteld door de Liniewacht, altijd rond hetzelfde tijdstip en met dezelfde methode, dat geeft een goed inzicht in de trend.


Zondag 18 december

Egerländerkapel De Lingemuzikanten Uniek in de Betuwe: Egerländer muziek van eigen bodem. De Lingemuzikanten spelen marsen, polka’s en walsen op een bijzondere Böhmische manier en in vol ornaat. Op zondag 18 december tussen 14 en 17 uur in het Cultuur Café – de laatste van het jaar – op KunstFort Asperen. Entree is gratis. 

Egerländer muziek is volksmuziek die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan in de Bohemen. De muziek bestaat voornamelijk uit marsen, polka’s en walsen, die op een specifieke Böhmische manier gespeeld worden. Met name de bekende musicus Ernst Mosch heeft na de oorlog met zijn orkest de Egerländer muziek erg populair gemaakt. Na zijn dood hield zijn originele orkest op te bestaan, maar de blaasmuziek leeft gelukkig voort bij vele liefhebbers.
Onder andere bij De Lingemuzikanten die sinds 2015 een Egerländerkapel vormen, met enthousiaste muzikanten uit dorpen langs de Linge. De blaaskapel startte met 8 muzikanten, inmiddels zijn er 17 vakkundige Egerländers en een professionele kapelmeester die hun sfeervolle muziek op zo veel mogelijk plekken ten gehore willen brengen. 


Zondag 4 december
Mini Kado Markt 

In de schoen of onder de boom. De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent: cadeaus. Heb je nog niets geschikts gevonden en slaat de cadeaustress langzaam toe? Geen zorgen, KunstFort Asperen organiseert de Mini Kado Markt. Sieraden, streekproducten, kunstwerken, boeken en nog veel meer, te koop bij tien marktkramen in de Taveerne. Zo ben je verzekerd van een perfect presentje.

Deze zondag maken we er iets bijzonders van het Cultuur Café. We nodigen tien marktkraamhouders uit de regio uit om hun waren te presenteren. Sieraden uit zilverbestek, glas, chocolade, gedichtenkaarten, kunstwerken uit drijfhout, wollen kinderkleding, viltproducten, windlichten, kaarsen en tuinfakkels. Je vindt altijd iets passends en origineels voor een mooie prijs. En dat allemaal in de warme setting van onze Taveerne met lekkere hapjes en drankjes.

Lees meer. Zondag 20 november
LinQ zingt in de TaveerneWarme klanken en vrolijke noten. LinQ - het a capella en barbershopkwartet - treedt op zondag 20 november tussen 14 en 17 uur op tijdens het Cultuur Café. De vier vrouwen van het prijswinnend kwartet toveren de Taveerne om tot een gezellig muzikaal podium.

LinQ bestaat sinds 2012 en komt voort uit het barbershopkoor The New Harvest Singers - vijfvoudig Nederlands koorkampioen in dit genre - uit Geldermalsen. In 2015 behaalde LinQ de zilveren medaille tijdens het Nederlands kampioenschap barbershopzingen. Volgend jaar doen Inge-Marie, Marieke, Jacqueline en Nance een gooi naar de gouden plak en ondertussen treden ze zoveel mogelijk op, op feesten, bij bedrijven, braderieën en kerstmarkten. En nu dus in de Taveerne van KunstFort Asperen. Kom genieten van hapjes en drankjes en mooie muziek.Zondag 6 november
Lezing en wandeling Linge-acces
Om 14.30 uur
Wat is dat eigenlijk, een acces in de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Waarom moest het Linge-acces verdedigd worden door twee forten? Hoe werkt een waaiersluis? En waarom bleven de soldaten met hun geschut niet op de forten, maar moesten ze het veld in naar de batterijen, wapenplaatsen, bunkers en groepsnesten? Deze en heel veel andere vragen worden beantwoord tijdens de lezing van Ko Mastenbroek op zondag 6 november om 14.30 uur in de Taveerne. Gratis entree.

Iedereen die in de omgeving woont is er ontelbare keren langsgekomen, maar bijna niemand weet wat de bedoeling van het acces, de groepsnesten en de waaiersluizen precies waren. Ko Mastenbroek – kenner van de Linie en vrijwilliger bij KunstFort Asperen - vertelt het u en neemt u na zijn lezing mee naar het groepsnest aan de Meerdijk, waar ook de schuilplaatsen en de kazemat ontsloten zijn. De wandeling is ongeveer 1 kilometer, trek goede schoenen aan.
Drankjes en appeltaart in de Taveerne. 


Zondag 16 oktober
Singer-songwriter Evert SchutEind jaren zeventig was hij een bekende verschijning in de kroegen van Groningen en omstreken, hij speelde solo, in duo's en trio's en in bandjes. Tegenwoordig woont Evert Schut vlak bij het KunstFort stroomopwaarts aan de Linge in Tricht, schrijven en spelen doet hij nog steeds. Op zondag 16 oktober treedt hij tussen 14 en 17 uur op tijdens het Cultuur Café in de Taveerne. Entree is gratis. 

De natuur is vaak een bron van inspiratie voor zijn muziek. Een wandeling langs de Waal kan uitmonden in het verlangen om alles maar te laten en de stroming je mee te laten voeren naar de diepe oceaan. Maar de rivier kan ook de inspiratie zijn voor een lied over de schoonheid van de wereld en de wil alles te begrijpen. Over de wandelingen met zijn hond Darwin en (in gedachten) Charles Darwin, de held van bioloog Evert Schut. Naast eigen werk laat Evert ook interpretaties van Bob Dylan, Neil Young en de Beatles horen. 


Zondag 2 oktober
Wijnproeverij om 14.30 uur


Familie Keijts op de BoerenFortFair 2016 op KunstFort Asperen
Foto © Anserum Art Photography

Hoe wordt wijn gemaakt en hoe proef je? Gabri en Arita Keijts vertellen je alle ins en outs over hun wijnen – ter plekke getapt uit het vat – tijdens het Cultuur Café op zondag 2 oktober van 14.30 tot 15.30 uur. Gratis entree, aanmelden is niet nodig. 

Twaalf jaar geleden kochten Arita en Gabri een druivenplant die een wijndruif bleek te zijn, niet te eten, maar weggooien was zonde dus probeerden ze wijn te maken. Wat begon als toeval en amateuristische improvisatie groeide uit tot een serieuze wijngaard met 114 planten en 400 flessen wijn per jaar. Inmiddels zijn Gabri en Arita volleerde wijnbouwers die het hele proces onder de knie hebben: plukken, persen, bottelen.

Tijdens het Cultuur Café kom je alles te weten over het vinificatieproces – Gabri en Arita brengen een vat met pulpgisting mee, een wijnpers, een kneuzer en andere instrumenten – en over de ontwikkeling van wijn in de tijd. We proeven druiven, gistende wijn en wijn zoals hij moet zijn. Vier verschillende wijnen, van wit tot port. De proeverij duurt ongeveer een uur. Dat smaakt naar meer? De biologische Kedichemse wijn is ook te koop deze middag.


Zondag 18 september
On Shadows and Sunspots
On Shadows and Sunspots is een muzikaal trio dat mysterieuze en lieve muziek brengt vol met zonnevlekken. Met een klassieke insteek worden vrolijke en lichte liedjes afgewisseld met tragische en donkere ballades. Een heldere zang vertrekt samen met warme klanken van piano en cello op een muzikaal avontuur, waarbij het trio reist langs de Keltische cultuur, Arabische invloeden opdoet en zich onderdompelt in Middeleeuwse muziek. 

Op zondag 18 september – tussen 14 en 17 uur – treedt On Shadows and Sunspots op bij het Cultuur Café. Een combinatie van klassieke muziek, eigen werk en tijdloze liederen. Entree is gratis.


Zondag 4 september
Heroic Failure: exclusieve rondleiding en heerlijke hapjes op KunstFort Asperen

Eenzaamheid, humor, melancholie, verveling en romantiek; het zit allemaal in het werk van Jozef van der Heijden. Op zondag 4 september geeft de kunstenaar een rondleiding bij zijn tentoonstelling Heroic Failure. Daarnaast serveert hij hapjes in Napoleon-stijl. De rondleiding start om 14 uur, hapjes en drankjes tussen 14 en 17 uur tijdens het Cultuur Café.

Jozef van der Heijden zoekt als alter ego van Napoleon de romantiek en de tragiek van het leven. Hij reist als jonge Napoleon de wereld over in de hoop deze te kunnen veroveren. Over deze reizen maakt de kunstenaar fictieve verhalen – los van historische facts en figures – waarin de verveeldheid toeslaat en ontsnappingen mislukken. In de kelderverdieping van het fort presenteert Jozef t/m 25 september voor het eerst een overzichtstentoonstelling met video’s, installaties en sculpturen waarin hij zijn eigen Napoleontische wereld van mislukkingen creëert.

Tijdens het Cultuur Café geeft Jozef samen met curator Mieke Prinse een rondleiding bij de tentoonstelling. De rondleiding start om 14 uur en kost 6 euro (inclusief entree fort, exclusief hapjes/drankjes). Reserveringen mogen naar info@kunstfortasperen.nl. Als er veel aanmeldingen zijn, organiseren we een tweede rondleiding later op de middag. 


 

Zondag 21 augustus
Bruisende swing en zwoele bossanova’s

Foto © Wouter Moné

Jazzzangeres Rehana Begum zingt met hart en ziel prachtige jazzstandards. Haar warme stem leent zich uitstekend voor bruisende swing, zwoele bossanova’s en romantische ballads. Zingen is voor Rehana het pure plezier van verhalen vertellen op muziek. Na haar studie psychologie besloot Rehana de muziek volop te omarmen en heeft ze zich gespecialiseerd in jazz door een opleiding jazz & lichte muziek te doen. 

Meer informatie op www.rehanabegum.com.  


Zondag 17 juli
JazzCompanyOp zondag 17 juli wordt het Cultuur Café omgetoverd tot een jazzcafé. JazzCompany speelt van 14 tot 17 uur in de Taveerne van KunstFort Asperen, of misschien wel gezellig buiten als het mooi weer is.

JazzCompany, dat zijn Kenneth van Haaren (gitaar), Ron Breugelmans (bas) en Sacha Koppert (fluiten). Voortgekomen uit een grotere band besloten ze samen een trio te vormen. De bevlogen (amateur)muzikanten bouwen sinds het najaar van 2014 aan hun repertoire, samen zoeken ze naar een eigen sound.

JazzCompany speelt modernere jazz zoals van Carla Bley, Wayne Shorter en John Scofield, maar ook meer geijkte jazz standards zoals Summertime en Weaver of Dreams. Een mooie afwisseling tussen sfeervolle nummers en uptempo swing.

Zondag 3 juli
Forten vol VerhalenForten vol Verhalen is een storytellingfestival voor de hele familie, met spannende, ontroerende, grappige en vooral mooie verhalen. Op zondag 3 juli strijkt het festival van 14.00 – 17.00 uur neer op KunstFort Asperen tijdens het Cultuur Café waar je kan genieten van verhalen van Hans van Woerkom en Nina Moelker.

Nina Moelker rondde in 2006 haar theateropleiding af aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Sindsdien brengt ze met al haar theatrale expressie verhalen tot leven als verteller. Hans van Woerkom is sinds 2008 fulltime verhalenverteller. Zijn repertoire bevat vele volksverhalen en sprookjes. ‘Wat ik op KunstFort Asperen ga vertellen, laat ik afhangen van het publiek,’ zegt Van Woerkom. ‘Het kan Robin Hood worden of een prachtig verhaal van Koning Arthur. Maar net zo goed een Chinees volksverhaal. Verhalen genoeg.’

Prachtige verhalen voorgedragen door topvertellers. Mis het niet en reserveer je kaarten nu. Een kaartje voor Forten vol Verhalen kost € 7,50 (volwassenen) en € 2,50 (voor kinderen). Informatie over het evenement en het reserveren van kaarten: www.fortenvolverhalen.nl 

Zondag 19 juni
Djembé: leer het van een pro!Nansadi Kourouma uit Asperen (geboren in Guinee) geeft een djembé-workshop tijdens het Cultuur Café op zondagmiddag 19 juni, van 14 tot 17 uur. Deelname is € 7,50 (volwassenen) of € 5,- (kinderen tot 16 jaar). Komen kijken en luisteren – naar Nansadi en de deelnemers – is gratis.

Voor djembés wordt gezorgd, maar je mag ook je eigen djembé meebrengen. Een deel van de opbrengst gaat naar de basisschool in Babila, de geboorteplaats van Nansadi.

Doe je mee aan de workhop? Geef je dan zo snel mogelijk op bij:
Nansadi Kourouma (babiladjembefola@hotmail.nl | 06 85798954)
Of bij: Elly Fuchs (06 47628769)

Zondag 5 juni
De Nieuwe Hollandse Waterlinie: een mammoetproject met een vraagteken
14.30 - 15.30 uur

Professor Ben Schoenmaker geeft een bijzondere lezing, mooi te combineren met een bezoek aan de expositie Verboden Kringen die op zaterdag 4 juni opent.

‘Wie van onze Waterlinie proeft sterft eraan!’ Met deze stoere woorden probeerde de commandant van het Veldleger, generaal J.J.G. baron Van Voorst tot Voorst, in februari 1940 een groep buitenlandse journalisten, die een reis door Nederland maakten, te overtuigen van de kracht van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De Tweede Wereldoorlog was toen al uitgebroken. Nederland had zich neutraal verklaard en zijn krijgsmacht gemobiliseerd, in de hoop opnieuw, evenals in de jaren 1914-1918, buiten de oorlog te kunnen blijven.

De uitspraak van Van Voorst tot Voorst stond in een lange traditie. Water speelde al eeuwenlang een hoofdrol in de verdediging van Nederland. Ook de NHW, waarvan de aanleg in 1815 was begonnen, ontleende haar kracht aan de grootschalige onderwaterzettingen. De vele forten die werden opgetrokken, moesten de zwakke plekken in de linie afsluiten. Aan de bouw en verbouw van de NHW werden in de loop van de 19e eeuw vele miljoenen guldens uitgegeven. Naast aanhangers kende de NHW van het begin af aan ook sceptici die deze investeringen weggegooid geld vonden. Door de snelle ontwikkeling van de techniek waren de forten, zodra zij waren voltooid, eigenlijk alweer verouderd, zo luidde de kritiek.

Ben Schoenmaker zal in zijn lezing vooral ingaan op het in de 19e en begin 20e eeuw gevoerde maatschappelijke debat over nut en noodzaak van de NHW. Welke argumenten hadden voor- en tegenstanders? Hoeveel vertrouwen hadden de ‘gewone man en vrouw’ eigenlijk in de linie? Werd dit geloof, als het er al was, niet ondermijnd door de snelle voortgang van de techniek en bijvoorbeeld de komst van het vliegtuig? Was water eigenlijk wel een betrouwbare bondgenoot? Kortom, de NHW is altijd omstreden geweest. En juist dat maakt haar geschiedenis zo boeiend.

 

Zondag 15 mei
The Man in Black op KunstFort AsperenEen aanrader voor Johnny Cash liefhebbers. Afternoon Cash kwam tot stand tijdens een eerdere editie van het Cultuur Café in het najaar van 2015. Een spontaan gastoptreden van zanger Gerco van Bruchem bij de band The Boy Who van gitarist Tom Hartman viel zo in de smaak dat ze direct gevraagd werden een volledig middagprogramma te verzorgen. Ruim een half jaar later is het zover en brengen de mannen met hulp van muzikale vrienden een prachtig Cash overzicht ten gehore.

 

Zondag 1 mei
Slagwerkgroep Rumpt

Jong, enthousiast en vrolijk. Dat zijn de leden van de Slagwerkgroep uit Rumpt. Met hun containers, bezems en helmen treden ze op tijdens het Cultuur Café in de Taveerne.

De Slagwerkgroep uit Rumpt, onderdeel van Muziekvereniging Voorwaarts, heeft onder leiding van Wil van Veenendaal gekozen voor een eigen invulling aan slagwerkmuziek. Van muziek maken op flessen, containers, bezems, helmen of een eigentijds ontbijtje tot aan conga's, bongo's, en stereo drummen; alles kan. Gezelligheid en vreugde worden op een enthousiaste manier gecombineerd met muziek maken.

 

Zondag 17 april
Troubabrours openen fortenseizoenEen afwisselend programma met conference, zang, gitaarmuziek, columns en gedichten; dat is wat de Troubabrours met hun theatershow 'Een frisse wind' brengen.

Een luisterervaring voor een aandachtig publiek door een bijzonder trio: een geschoolde zanger, een gitarist/singer-songwriter en een dichter. Marcel Vaandrager draagt gedichten en columns voor, gevolgd door bijpassende songs van Marcus Mulder en Frans Lodewijk. Een mooie samenhang in een conference-achtige sfeer.

De heren kennen elkaar van optredens op diverse podia. Toen ze samen een muzikale middag verzorgden werd het concept geboren. Sinds die tijd vormen ze met veel plezier de Troubabrours.

Zondag 3 april
Verhalenvertellers op KunstFort AsperenFoto © Anserum Art Photography

Romantisch, sprookjesachtig of dramatisch met een knipoog: Raconte vertelt verhalen van alle tijden uit verschillende culturen aan volwassenen en kinderen. Op zondag 3 april treedt de vertelgroep van 14.00 tot 17.00 uur op tijdens het Cultuur Café in de Taveerne.

Irene Bakker-Sterk, Wil Spronck, Anneke Kouwenhoven, Nathalie Kazdal, Janny Cok en Saskia Bangma nemen je mee in hun verhalenwereld tijdens een gevarieerde middag in onze Taveerne. Met sprookjes en verhalen over Hendrikje van Andel-Schipper – ooit de oudste, levende mens ter wereld – een symbolisch verhaal over een oude man en een jonge dame en een verhaal over een lied dat generaties inspireerde, de wereld rondreisde en vervolgens in vergetelheid raakte.

Eerder waren de vertellers te bewonderen tijdens een vertellersweekend op Terschelling, op Wereldverteldag (20 maart) treden ze op in Kasteel Groeneveld in Baarn en op zondag 3 april zijn ze bij ons te gast.


Zondag 20 maart
Troubadour Theodora brengt smartlappenMet haar trekzak als maatje zingt ze haar levensliederen, zelf geschreven of geleend van anderen. Over groot en klein verdriet, over vreugde, liefde, ontrouw of ouderdom, soms met een dikke knipoog. Op zondag 20 maart treedt Theodora – de rooie bal - van 14.00 tot 17.00 uur op tijdens het Cultuur Café in de Taveerne. Gratis entree, vrije in- en uitloop.
 
Theodora van den Wildenberg zingt over lief en leed, in de menigte van een festival of de beslotenheid van een huiskamerconcert, op straat of tijdens een themales op school. Ze bracht twee cd’s uit, ‘Vreugde en verdriet’ en ‘De rooie’. Later dit jaar treedt ze op bij de trekzakdag in Enkhuizen, de Ri4daagse langs de Waal en het dorpsfeest Effe noar Geffe, maar eerst komt ze naar het Cultuur Café waar ze midden tussen de mensen speelt – dat wat ze misschien wel het liefste doet, want zo komen haar teksten het beste tot hun recht.


Zondag 6 maart, van 14.30 tot 16.00 uur
Vleermuizenquiz en –lezing op KunstFort Asperen


Ze drinken bloed en verschuilen zich in forten, ongedierte is het, de kompaan van de duivel of van heksen, ze zijn hondsdol en verspreiden ziekten. Of is daar niets van waar? Kom naar de vleermuizenquiz en -lezing op zondag 6 maart van 14.30 tot 16.00 uur tijdens het Cultuur Café in de Taveerne en leer alles over deze fascinerende dieren. Voor jong en oud.

Wist je dat een vleermuis het enige vliegende zoogdier is, dat er baardvleermuizen, watervleermuizen, grootoorvleermuizen en nog heel veel andere soorten bestaan en dat ze heel sociaal en nieuwsgierig zijn? Vleermuizen zijn dieren waar maar weinig mensen iets van weten, misschien wel omdat het grootste deel van hun wakkere bestaan zich afspeelt als wij slapen. En daarom doen er ook zoveel verhalen de ronde waarin vleermuizen er niet altijd goed vanaf komen. Afke Krijne-Zoethout van de Liniewacht vertelt je er tijdens dit Cultuur Café alles over en laat je bijzondere dingen zien, een vleermuis op sterk water bijvoorbeeld.

De Liniewacht zorgt ervoor dat de vleermuizen die in ons fort overwinteren ieder jaar geteld worden. En dat doen ze op veel plekken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar tientallen oude militaire groepsschuilplaatsen liggen. Deze schuilplaatsen hebben niet alleen cultuurhistorische en landschappelijke, maar ook een belangrijke ecologische waarde. Ze zijn namelijk een geliefde voortplantings- en overwinteringslocatie voor vleermuizen. Sommige groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn toegankelijk gemaakt voor publiek en andere zijn juist ingericht voor vleermuizen. De Stichting Liniewacht onderhoudt en beheert deze unieke locaties.

 

Zondag 21 februari
KunstFort Asperen brengt zwierige walsen en melancholische milonga’s

Net terug van een tournee op Aruba en Curaçao en nu op KunstFort Asperen; tango-ensemble La Ocasión speelt intieme en spannende muziek uit de gouden jaren van de tango. Kom dansen en luisteren op zondag 21 februari van 14.00 tot 17.00 uur tijdens het Cultuur Café in de Taveerne. Gratis entree, vrije in- en uitloop.

De wieg van de tango stond in Buenos Aires, aan het einde van de negentiende eeuw, waar Afrikaanse ritmes met Europese harmonieën samensmolten. De dans beleefde tussen 1930 en 1950 zijn gouden jaren, ‘la época de oro’. De tango overleefde dictaturen, werd beïnvloed door klassieke muziek en jazz, maar behield altijd zijn karakter.

La Ocasión bestaat uit zangeres Evelyne Montens, Erik Evenhuis op accordeon, Willem Gotink op gitaar en Pamela Mercera op cello. Sinds 1993 treden ze op in binnen- en buitenland met hun afwisselend dansrepertoire. Ze maken de muziek dienstbaar aan de danser, zoals de klassieke Orquestas Tipicas dat deden. Ook voor de luisteraars die de dansvloer liever links laten liggen, wacht een muzikale ervaring, met modernere stukken van Atahualpa Yupanqui en Ástor Piazzolla.

Zondag 7 februari, 14.30 uur
Dwalen over dijken bij KunstFort Asperen
Benieuwd naar geheime geschutplaatsen, onontdekte grondwerken en loopgraven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog? Deze zomer wordt de Diefdijklinie opgeleverd, het KunstFort geeft alvast een kleine voorproef. Kom op zondag 7 februari om 14.30 uur naar de Taveerne en wandel gratis mee met het Cultuur Café.

Een van onze vrijwilligers neemt u mee op het terrein van het fort en de directe omgeving – waaronder de Diefdijklinie rond Asperen, Meerdijk en de Nieuwe Zuiderlingedijk – waar hij in het landschap bijzondere herkenningspunten laat zien die een verhaal vertellen over de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 
Na een periode van renovaties en verbeteringen wordt de Diefdijklinie deze zomer opgeleverd. Dat betekent een nieuwe, verrassende landschappelijke context die de militaire samenhang tussen de forten laat zien en de betekenis van de linie verbeeldt. Soms voelt het fort als een geïsoleerd architectonisch object, maar dat is straks voorbij. 
De wandeling vindt buiten plaats, want het KunstFort is tot half april gesloten in verband met de overwintering van de vleermuizen. Na de wandeling – die ongeveer een uur duurt (± 2,5 km) – keren we weer terug naar de Taveerne waar de kachel brandt.  

Zondag 17 januari
Witt&Watt

Walsachtige melancholie, Franse teksten en Argentijnse tango’s; kom genieten van het Leerdamse duo Witt&Watt tijdens het eerste Cultuur Café in het nieuwe jaar. Witt&Watt, dat zijn zangeres Yvet Wattimury en accordeonist Rob Witteveen. Misschien kent u ze nog van de KunstMarktManifestatie in september, waar ze de dag openden met een bijzonder geluid vanuit het fort. Tijdens het Cultuur Café maken ze een selectie uit hun brede repertoire; ze spelen de tango- en walsachtige liederen van de Duitse componist Kurt Weill, op Franse teksten. Deze prachtige melancholieke liederen schreef Weill in de periode dat hij in Parijs verbleef, op de vlucht voor het naziregime dat zijn muziek ‘entartet’ (ontaard) had verklaard. De Joodse Weill componeerde ‘veel te moderne’ muziek met bovendien ‘fout