Kunst in het fort

KunstFort Asperen is een van de mooiste torenforten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het KunstFort verbindt ieder jaar zijn geschiedenis binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de monumentale architectuur en het fraaie omringende cultuurlandschap met een programmering van discipline overstijgende, liefst experimentele kunst en cultuur. Op deze manier wordt het erfgoed op een veelzijdige wijze belicht voor een breed publiek.

KunstFort Asperen is een cultuureiland aan de Linge, dat nu, na een ingrijpende restauratie binnen en buiten het fort, het gehele jaar de deuren open kan houden.

De missie is om verbanden te smeden tussen dit erfgoed, eigentijdse kunstontwikkelingen en de omringende natuur. Voor de programmering hanteert het fort in feite twee uitgangspunten. Om het jaar staat een discipline overschrijdend en opvallende kunstmanifestatie centraal die gericht is op een groot en breed samengesteld publiek. Deze manifestatie draagt met verve de uitgangspunten van het KunstFort uit en zorgt voor een unieke beleving van het fort. KunstFort verbindt zich in dit programmadeel met externe curatoren en makers van naam.

De andere lijn gaat voor actuele, kleinschalige exposities, activiteiten en evenementen die evengoed een eigenwijs en experimenteel karakter kunnen hebben maar die vooral ook een directe binding en draagvlak zoeken met de plek en de regio: de kennisinstellingen, de collegiale kunstinstellingen door middel van lezingen, speurtochten, rondleidingen, exposities en dergelijke.