Foto © Erwin van Amstel

Stilleven
102 vazen van 99 kunstenaars
Een verzameling van Frank van der Linden
29 april - 24 september 2017

102 vazen, gedecoreerd door 99 kunstenaars, tentoongesteld in de contrescarp van KunstFort Asperen. Verzamelaar Frank van der Linden - initiator van het project - vroeg o.a. Marc Mulders, Paul Panhuysen, Ria van Eyk, Koen Delaere en Linda Arts om een door hem aangeleverde vaas te bewerken. In de contrescarp van het fort - de buitenring die meestal gesloten is voor publiek - presenteert Frank van der Linden zijn verzameling waar hij samen met de kunstenaars, vormgevers en architecten zeven jaar aan werkte. 

Saskia Monshouwer, curator en criticus, opent de tentoonstelling.Nationaal Glasmuseum, Glasblazerij, Emil Kovac en Ondrej Novotny, foto © Ben Deiman

Glass, European Roots
24 juni – 25 september 2017

Van 24 juni tot 25 september is KunstFort Asperen het podium voor Glass, European Roots, een tentoonstelling die georganiseerd wordt door het Nationaal Glasmuseum Leerdam in samenwerking met De Glasblazerij, Royal Leerdam Glas en De Oude Horn. Toonaangevende Internationale glasblazers verzamelen zich in Leerdam en werken met kunstenaars en studenten aan nieuwe producties. Het uitwisselen van artistieke en ambachtelijke vaardigheden staat centraal. Deelnemers aan de werkateliers zijn vakmensen uit Leerdam maar ook uit de beroemde glasblazerijen uit Nový Bor (Tsjechië) en Studio Berengo (Murano/Venetië). In het fort worden – vers uit de oven! – de kunstwerken getoond die in de ateliers en glasblazerijen in Leerdam zijn vervaardigd. De tentoonstelling reist daarna door naar Nový Bor en Murano en Venetië. Tijdens de tentoonstelling vinden ook lezingen en workshops plaats. Ook bereidt het Nationaal Glasmuseum educatieve activiteiten voor.

Glass, European Roots verwijst ook naar de legendarische tentoonstelling GLAS 87 die eveneens in Fort Asperen plaatsvond en waarbij beeldend kunstenaars voor het eerst op grote schaal een samenwerking aangingen met meesterglasblazers. De tentoonstelling trok destijds veel aandacht van leken en professionals.