Foto © Erwin van Amstel

Stilleven
102 vazen van 99 kunstenaars
Een verzameling van Frank van der Linden
29 april - 24 september 2017

102 vazen, gedecoreerd door 99 kunstenaars, tentoongesteld in de contrescarp van KunstFort Asperen. Verzamelaar Frank van der Linden - initiator van het project - vroeg o.a. Marc Mulders, Paul Panhuysen, Ria van Eyk, Koen Delaere en Linda Arts om een door hem aangeleverde vaas te bewerken. In de contrescarp van het fort - de buitenring die meestal gesloten is voor publiek - presenteert Frank van der Linden zijn verzameling waar hij samen met de kunstenaars, vormgevers en architecten zeven jaar aan werkte. 

Bij de tentoonstelling verschijnt het boekje STILLEVEN, met tekst van Saskia Monshouwer en foto's van Erwin van Amstel, het is voor €2,- te verkrijgen bij het fort.


Inundatie- en Mobilisatiekamer
Vanaf 17 juni 2017Een dommekracht, baggerbeugel en een schotbalk. Wat zijn het en wat doen ze in een fort? Antwoord op deze en andere vragen vind je in KunstFort Asperen waar op 17 juni 2017 om 16 uur de permanente tentoonstelling over mobilisatie en inundatie wordt geopend door Chris Will, adviseur militair erfgoed van het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Hoe werkte dat inunderen – het onder water zetten van polderland – eigenlijk? En wat was er allemaal nodig om te mobiliseren? Deze kleine tentoonstelling in twee fortkamers vertelt het verhaal over de werking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. KunstFort Asperen herbergde 70 tot 150 jaar lang materieel in de contrescarp van het fort en in de Nissenhut op de Wapenplaats. Al deze materialen zijn verzameld en krijgen een permanente plek in het fort. Ook zijn er foto’s en korte video’s te zien, onder andere van de laatste mobilisatie in 1939-1940.

De opening vindt plaats tijdens het Mooi Linieland weekend op 17 en 18 juni, een evenement van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Liniebreed Ondernemen met tal van activiteiten. Meer informatie binnenkort op de website.

De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door de gemeente Lingewaal. Cities of Glass
8 juli – 24 september 2017
In de geest van de manifestatie Glas 86 van drie decennia geleden, slaan de drie werkplaatsen van Leerdam de handen ineen en roepen de hulp in van hun collega's in Novy Bor (Tsjechië) en Venetië. De Oude Horn, de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum en Royal Leerdam Crystal organiseren vanaf 24 juni 2017 een glasevenement om de typisch Leerdamse, Boheemse en Venetiaanse technieken een grotere bekendheid te geven. De glasstad Leerdam zal volledig in het teken staan van het ambacht glasblazen, zowel bij het grote publiek als onder glasblazers, kunstenaars en ontwerpers. De beste internationale glasblazers verzamelen zich in de Glasstad aan de Linge. De kern van het project is de werkperiode in de drie werkplaatsen. In de Glasblazerij, De Oude Horn en Royal Leerdam Crystal wordt twee weken lang gewerkt door beeldend kunstenaars en vormgevers en de beste glasblazers van dit moment. Het publiek is getuige van het ontstaan van nieuwe glaswerk. Onder meer Berend Strik, Zoro Feigl, Scholtens & Baijings en Anne Wenzel zullen hun opwachting maken. Net als dertig jaar geleden zal deze werkperiode resulteren in een tentoonstelling in KunstFort Asperen. Ook in het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van de glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien: Cities of Glass: glas uit Venetië, Novy Bor en Leerdam; Bernard Heesen - Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal en A.D. Copier - Lino Tagliapietra.