Cities of Glass
8 juli – 24 september 2017


‘Cities of Glass’ is een manifestatie en serie exposities over de synergie en kruisbestuiving tussen de Nederlandse, Boheemse en Venetiaanse glaskunst en glasblaastechnieken. Uiteraard vindt alles plaats in glasstad Leerdam en omstreken.

Tijdens de manifestatie, die op 24 juni van start gaat, werken gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars - zoals Chrisamen met meesterglasblazers uit Nederland, Italië en Tsjechië. Berend Strik, Scholten & Baijings, Zoro Feigl en Anne Wenzel geven hun eigen invulling aan de diverse glasblaastechnieken.

De objecten die voortkomen uit deze bijzondere samenwerking staan vanaf 8 juli in KunstFort Asperen. Ook in het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van de glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien. Tijdens ‘Cities of Glass’ zijn er daarnaast veel publieksactiviteiten, zoals glasblaasdemonstraties, glasworkshops en symposia.

‘Cities of Glass’ vindt zijn oorsprong in ‘Glas 86’, de manifestatie in Leerdam die ruim dertig jaar geleden glaskunst onder de aandacht bracht. Hoewel er veel is veranderd, is de noodzaak om zowel kunstvorm als technieken op de kaart te zetten nog even urgent. ‘Cities of Glass’ wordt georganiseerd door het Nationaal Glasmuseum, de gemeente Leerdam, Royal Leerdam Crystal, KunstFort Asperen, De Oude Horn en de Glasblazerij.

In de tentoonstelling in KunstFort Asperen wordt vanaf 9 juli het resultaat getoond van de glasmanifestatie ‘Cities of Glass’ en in het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van deze glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien:

Cities of Glass – De verschillen tussen Italiaans, Tsjechisch en Nederlands glas
Bernard Heesen – Van Kleurenpracht naar Pronkbokaal
A.D. Copier – Lino Tagliapietra, de dynamische relatie tussen ontwerper en glasblaze
r

Deelnemers
Christien Meindertsma, kunstenaar en ontwerper
Bernard Heesen, glasblazer en beeldend kunstenaar 
Berend Strik, beeldend kunstenaar
Anne Wenzel, beeldend kunstenaar
Scholten en Baijings, vormgevers
Zoro Feigl, beeldend kunstenaar

Richard Price, glasblazer
Petr Novotny, meesterglasblazer
De la Torre Brothers, artists-brothers
Silvano & Marco Signoretto, meesterglasblazer


Stilleven
102 vazen van 99 kunstenaars
Een verzameling van Frank van der Linden
29 april - 24 september 2017Foto © Erwin van Amstel

102 vazen, gedecoreerd door 99 kunstenaars, tentoongesteld in de contrescarp van KunstFort Asperen. Verzamelaar Frank van der Linden - initiator van het project - vroeg o.a. Marc Mulders, Paul Panhuysen, Ria van Eyk, Koen Delaere en Linda Arts om een door hem aangeleverde vaas te bewerken. In de contrescarp van het fort - de buitenring die meestal gesloten is voor publiek - presenteert Frank van der Linden zijn verzameling waar hij samen met de kunstenaars, vormgevers en architecten zeven jaar aan werkte. 

Bij de tentoonstelling verschijnt het boekje STILLEVEN, met tekst van Saskia Monshouwer en foto's van Erwin van Amstel, het is voor €2,- te verkrijgen bij het fort.


Inundatie- en Mobilisatiekamer
Vanaf 17 juni 2017Een dommekracht, baggerbeugel en een schotbalk. Wat zijn het en wat doen ze in een fort? Antwoord op deze en andere vragen vind je in KunstFort Asperen waar op 17 juni 2017 om 16 uur de permanente tentoonstelling over mobilisatie en inundatie wordt geopend door Chris Will, adviseur militair erfgoed van het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Hoe werkte dat inunderen – het onder water zetten van polderland – eigenlijk? En wat was er allemaal nodig om te mobiliseren? Deze kleine tentoonstelling in twee fortkamers vertelt het verhaal over de werking van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. KunstFort Asperen herbergde 70 tot 150 jaar lang materieel in de contrescarp van het fort en in de Nissenhut op de Wapenplaats. Al deze materialen zijn verzameld en krijgen een permanente plek in het fort. Ook zijn er foto’s en korte video’s te zien, onder andere van de laatste mobilisatie in 1939-1940.

De opening vindt plaats tijdens het Mooi Linieland weekend op 17 en 18 juni, een evenement van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Liniebreed Ondernemen met tal van activiteiten. Meer informatie binnenkort op de website.

De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door de gemeente Lingewaal.