Recreatie

KunstFort Asperen ligt met knooppunt 82 aan fietsroutenetwerk Rivierenland, dat een totale lengte heeft van 775 km. In de omgeving van het fort lopen veel wandel- en fietsroutes. 

Fietsen
Voor fietstochten is er de Vesting3hoek-Waterlinieroute van 40/55 km. Deze Vesting3hoek is het sluitstuk van de Hollandse Waterlinie, een van de mooiste verdedigingslinies van ons land. Op deze tocht kunt u meerdere gebouwen bezoeken die onderdeel zijn van de Waterlinie.

Kunstdriehoek aan de Linge combineert de beeldentuin in Asperen, het glasmuseum in Leerdam met de eigentijdse kunst in het Kunstfort Asperen.

De Bloesemfietstocht gaat door de boomgaarden van de Betuwe en is zowel in de bloesemtijd als daarbuiten een prachtige tocht van 51 km.
De Lingeroute voert u in 70 km langs beide zijden van de Linge door Asperen, Beesd, Geldermalsen en Leerdam terwijl de Lingelusthofroute de Linge 33 km volgt van Beesd tot Fort Asperen. Het traject tussen Culemborg, Leerdam en Asperen met een lengte van 34 km is bijzonder, omdat deze een unieke mogelijkheid verschaft om op een dag een groot aantal forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te bezoeken.

Tenslotte komt u met de Zuidelijke dijken-route van 65 km in aanraking met delen van de Oude Hollandse Waterlinie die, in tegenstelling tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wel in gebruik is geweest als verdedigingslinie.

Wandelen
De IJsvogelroute van 8 km loopt door de uitgestrekte moerassen en grienden rondom Asperen. Het Waterliniepad: rondje Asperen (7.5 km), de Vestingstedenroute van Leerdam die via een voetpontje in Heukelum naar Asperen (10 km) gaat, het Waterlinieommetje Leerdam, de wandelroute De Linge van Staatsbosbeheer (15 km) en als laatste suggestie de SP 18(07) Culemborg-Asperen en SP 18 (08) Asperen-Gorinchem veer.